Het begin
Op 4 mei 1999 werden door Maarten Hugens en Sharon Wildeman twee chimpansees gered uit een laboratorium in Oosterhout. Voor het eerst maakten Maarten en Sharon zich echt B.O.O.S. om het onrecht dat schepsels wordt aangedaan om make-up te testen of medicijnen uit te proberen. Vanaf dat moment is het dierenactivisme in Nederland veranderd: B.O.O.S. (Blokkeer Onderzoek Op Schepsels). Niet meer alleen pamfletten uitdelen, spandoeken ophangen en leuzen roepen, maar radicale acties, zoals dieren echt bevrijden, transport saboteren en vergaderingen verstoren, werden opgezet door B.O.O.S. En met succes! Drie jaar na de oprichting van B.O.O.S. is het verboden om chimpansees te gebruiken als proefdier.
Meer dan proefdieren
Inmiddels is B.O.O.S. nog steeds springlevend en is het niet meer alleen B.O.O.S. om onderzoek op schepsels, maar maakt het zich B.O.O.S. om elk leed dat dieren onnodig aangedaan wordt. Van bio-industrie tot circusdieren, van proefdieren tot bontproductie.
Acties
B.O.O.S. voert actie op twee manieren. Nog steeds proberen wij zoveel mogelijk mensen te overtuigen van het onrecht dat dieren wordt aangedaan door hen te informeren tijdens demonstraties. Dit doen we door middel van petities, flyeren en demonstraties te organiseren.
Deze demonstraties zijn zinvol, maar voor sommige B.O.O.S. en niet B.O.O.S. genoeg. Zij bevrijden dieren, bekladden winkels die producten verkopen waar bont in is verwerkt of waarvan het vlees dieronvriendelijk is, gooien ruiten in, stichten brand of bedreigen mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de bio-industrie of bij proefdiercentra. In sommige gevallen wordt zelfs fysiek geweld gebruikt. Dat dit steeds vaker gebeurt is al meerdere malen onderwerp van discussie geweest in de Tweede Kamer.